La Catedrala Patriarhală a fost săvârșită marți, 10 mai 2016, o slujbă de Parastas pentru Regii Carol I și Ferdinand I ai României de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Slujba de pomenire a fost oficiată în contextul împlinirii astăzi a 150 de ani de la urcarea pe tronul României a Domnitorului Carol I.
Regele Carol I (1839 – 1914), întemeietorul Dinastiei Române, a fost ales de elita politică românească, dintre principii Europei, și adus pe Tronul țării, pentru a consolida unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere între facțiunile interne și pentru a reprezenta un factor de stabilitate, într-un moment crucial al dezvoltării României. Se împlinea, astfel, o mai veche doleanță a Divanurilor ad-hoc: Domnul străin.
El a condus țara spre modernizare și Independență, aflându-se personal în fruntea trupelor româno-ruse, în timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878 (Războiul de Independență), încheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878. S-a căsătorit, în 1869, cu Elisabeta de Wied, devenită Regina Elisabeta. Singura lor fiică, Maria, a murit la numai 3 ani. Regele Carol I a trecut la cele veșnice în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, lăsându-l moștenitor al Tronului pe nepotul său, Ferdinand, asupra căruia va cădea sarcina împlinirii Marii Uniri.
Ferdinand I a devenit Rege la moartea unchiului său, Carol I (1865 – 1927) și a rămas în istorie ca Ferdinand întregitorul sau Ferdinand cel Loial, regele României Mari, care a trecut peste originea sa germană pentru a urma voința de unitate a poporului său, în timpul Primului Război Mondial.
La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a fost încoronat Rege al tuturor românilor. Tot în timpul Domniei Lui s-a trecut la sufragiul universal, s-a înfăptuit reforma agrară din 1921 și a fost adoptată Constituția modernă din 1923, care a oferit cadrul dezvoltării României Mari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu