Î.P.S. Justinian a început ieri ultimul drum pământean, care a pornit de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Constantin Opriş” din Baia Mare, unde a decedat duminică, la ora 10,30, în salonul de terapie intensivă al secţiei Cardiologie, în urma unui infarct miocardic acut. După ce a fost înveşmântat ca ierarh, cu mitra pe cap şi celelalte însemne arhiereşti, a fost aşezat într-un sicriu cu geam transparent, pentru ca toţi cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu să îl poată vedea pentru ultima dată.
Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost transportat, la orele amiezii, la Centrul Eparhial şi aşezat pe un catafalc, în curte.
Ultima vizită la instituţia pe care a condus-o peste un sfert de veac
Toţi ostenitorii Centrului Eparhial, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, au ieşit să îi aducă un ultim omagiu. Alături de ei, preoţi din municipiu şi de mai departe, preoţi care i-au slujit ca arhidiaconi de-a lungul anilor, monahi şi monahii, stareţi şi stareţe, credincioşi din oraş.
A fost ultima vizită, o vizită cu totul aparte, pe care Înaltul Ierarh al maramureşenilor şi sătmărenilor a făcut-o la reşedinţa sa, unde locuia de un sfert de veac şi de unde a diriguit cu măiestrie problemele nu uşoare ale Eparhiei. Locul de unde a pus pe picioare Episcopia Maramureşului, devenit azi cea mai respectată instituţie din Maramureş şi Sătmar.
Panihida Mică de la Centrul Eparhial
Aici, la Centrul Eparhial, a venit să se roage pentru sufletul său, împreună cu toţi cei prezenţi, şi să-i aducă un ultim omagiu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, de naştere din această eparhie, care, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, preoţi şi diaconi au oficiat Panihida Mică pentru sufletul Ierarhului lor.
Depunerea pentru priveghere permanentă
Maşina cu trupul neînsufleţit al Arhiepiscopului Justinian a ajuns la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde o mare mulţime de credincioşi din toată Episcopia îl aşteptau, atât în afara Catedralei, cât şi înăuntru.
Sicriul a fost purtat până la nivelul întâi al sfântului locaş de foştii arhidiaconi, care l-au depus pentru priveghere.
Aici Î.P.S. Andrei şi P.S. Iustin Sigheteanul au oficiat Panihida, în mijlocul unui sobor de peste 100 de preoţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu