Bun venit tuturor vizitatorilor pe pagina Bisericii Ortodoxe Române!

duminică, 18 octombrie 2015

PS Antonie: „Bunătate este starea autentică a creştinului”

Duminică, 18 octombrie 2015, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Eroilor Independenţei” cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău (preot paroh Veaceslav Iarmenco).
PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a 19-a după Rusalii. Între altele, PS Antonie a spus: „Evanghelia ne îndeamnă să iubim pe semenii noştri, să le facem bine şi să le dăm cu împrumut fără a aştepta ceva în schimb. Răsplata noastră pentru toate acestea este faptul că noi devenim fii Celui Preaînalt, fii lui Dumnezeu. Bunătate este starea autentică a creştinului, pentru că atunci când suntem buni ne asemănăm cu Dumnezeu. Răutatea este manifestarea omului dominat de ură şi întuneric, stare care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu. Lumina în sufletele noastre se adună doar când suntem buni, când suntem milostivi”.
PS Antonie a apreciat activitatea misionară a părintelui Veaceslav, care cu multă jertfă acordă asistenţă spirituală şi se străduie să fie aproape de necazurile celor care au luptat pentru libertatea şi integritatea ţării.
Apoi, PS Antonie l-a vizitat pe dl. Iurie Marian, invalid de gradul I, care a trecut prin două războaie, cel din Afganistan şi cel de pe Nistru. Eroul Marian îşi duce existenţa, în condiţii dezastruoase, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile şi primeşte o pensie de 1200 de lei. În ultimul timp Iurie Marian a fost internat de mai multe ori în spital, unde a suportat mai multe intervenţii chirurgicale. PS Antonie i-a transmis domnului Marian o sumă de bani, pentru o nouă uniformă militară şi pentru medicamente. Donaţie de bani a fost făcută de un bun creştin care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.
Paraclisul Eroilor Independenţei se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării №1. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău. Aici, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, la sfintele slujbe, se pomenesc sufletele eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu