Bun venit tuturor vizitatorilor pe pagina Bisericii Ortodoxe Române!

joi, 1 octombrie 2015

Decizia de ultimă oră a Bisericii Ortodoxe Române în privința lui Arsenie Boca

Biserica Ortodoxă Română a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei şi Hunedoarei, care strânge dovezi şi mărturii despre viaţa părintelui, proces ce poate dura ani de zile, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Acesta a explicat că procesul de canonizare începe din teritoriu, în acest caz iniţiativa având-o Episcopia Devei şi Hunedoarei, în subordinea căreia se află Mănăstirea Prislop, unde a slujit părintele Arsenie Boca.

Episcopia va aduna dovezi şi mărturii privind viaţa lui Arsenie Boca, urmărind ortodoxia credinţei, sfinţenia vieţii şi evlavia populară. Odată strânse toate aceste date, dosarul va fi înaintat Sinodului Mitropoliei Ardealului, care îl va completa, dacă este cazul, şi îl va înainta mai departe Sfântului Sinod al BOR, pentru a fi analizat de Comisia de canonizare.

Prin petiţia deschisă pe internet credincioşii cer Patriarhiei Române canonizarea părintelui Arsenie Boca. Peste 12.500 de persoane au semnat această petiţie online.

Părintele Arsenie Boca, ieromonah, teolog şi pictor ortodox român, născut la 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara, a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi, apoi, la Mănăstirea Prislop.

Datorită personalităţii sale şi darului de văzător cu duhul, mii de credincioşi veneau să-l asculte. Tot din acest motiv însă, a fost hărţuit de Securitate. A fost unul dintre martirii comunismului, fiind închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal şi din nou închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. După 1959, i s-a interzis activitatea preoţească.

Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, se perindă zilnic sute de pelerini, iar la sărbătorile religioase vin zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară pentru a se ruga.

8 comentarii:

  1. Dorim canonizarea si asezarea in calendar ca sfantul ardealului a parintelui Arsenie Boca care s-a stins ca martir pentru prezicerile sale; caci asa cum Moldova o are ca protectoare pe Sfanta Cuvioasa Paraschiva de la Iasi ,si Muntenia il are ca octotitor pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie cel nou de la Bucuresti ,asa ar trebuii ca si Ardealul sa il aiba in calendar intre sfinti pe Arsenie Boca ca Sfantul Ardealului , deoarece este cinstit de toata lumea si pelerinajele la mormantul lui sunt zilnice mai ceva ca la Bucuresti si Iasi ce sa mai vorbim cand este ziua de 28 noiembrie cand il praznuim noi fara sa fie trecut in calendar ......deci dorim urgentarea si trecerea intre sfinti a parintelui Arsenie Boca pentru ai da cinstea cuvenita, mai ales ca face si minuni chiar dupa moartea sa......Doamne ajuta sa va lumineza Dumnezeu mintile si sa il canoniza-ti .Amin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit intr-o csrte despre Parintele Arsenie Boca,ca nu si-a dorit sa fie dezgropat.Totusi a fost,poate nu isi doreste sa fie canonizat,El ne ajuta de acolo de unde e si pelerinajele la mormantul Lui sunt graitoare.Poate oamenii din BOR,unii din ei ,nu merita sa ii hotarasca soarta.Doar Dumnezeu si Maicuta Sfanta stiu asta.

      Ștergere
    2. Se spune că ar fi lăsat "cu gură de moarte", cum se zice, să nu fie dezgropat până la a doua venire a Domnului Nostru Iisus Christos.
      Acum, din câte văd eu, publicitatea și banii câștigați de pe urma acestei "acțiuni" sunt infinit mai importanți decât dorința celui mai mare Sfânt dăruit acestui popor de Bunul Dumnezeu.
      Probabil cu banii câștigați de pe urma acestei treburi cei ce o fac sau se zbat să fie dusă la îndeplinire, cred că își vor cumpăra Raiul.
      Merită fără discuție să fie trecut în rândul Sfinților însă cred că a fost destul de clar faptul că toate cuvintele lăsate ca dorință după trecerea la Domnul, nu au fost ale unui simplu om, motiv pentru care consider că trebuie respectate întocmai cum le-a spus.
      Doamne Ajută-i!

      Ștergere
  2. Dorim canonizarea părintelui Arsenie Boca

    RăspundețiȘtergere
  3. Dorim canonizarea părintelui Arsenie Boca

    RăspundețiȘtergere
  4. Canonizarea Parintelui Arsenie Boca nu este alt ceva decat recunoasterea faptului ca Bunul Dumnezeu a lucrat, lucreaza si va lucra prin el si moastele lui. Ori recunoastem acum ori mai tarziu adevarul nu-l lasa Dumnnezeu ascuns si oamenii care se duc la mormantul lui simt aceasta putere divina. Parinte Arsenie roaga-te si pentru noi pacatorsii car nu am putu veni la mormantul Cuviosiei Tale pana acum sau de curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. oamanii cer un lucru normal sa fie canonisat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa mijloceasca Bunul Dumnezeu la canonizarea Parintelui Arsenie Boca!

    RăspundețiȘtergere