Bun venit tuturor vizitatorilor pe pagina Bisericii Ortodoxe Române!

duminică, 15 ianuarie 2017

Preasfinţitul Părinte Iustin a instalat cel de-al XII-lea stareţ al Mănăstirii Rohia

Duminică, 15 ianuarie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit pentru prima dată în calitate de episcop titular, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, mănăstirea de metanie a Preasfinţiei Sale.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin a hirotesit şi instalat cel de-al doisprezecelea stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, în persoana Arhimandritului Dr. Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, din ianuarie 2011. Preasfinţitul Părinte Iustin, după hirotesie, i-a înmânat Arhimandritului Macarie Motogna Decizia şi toiagul de stareţ şi i-a dăruit crucea stareţilor, care a fost purtată, ca stareţ, de Preasfinţitul Părinte Iustin, apoi l-a instalat în scaunul stăreţesc şi l-a prezentat obştii şi credincioşilor ca întâistătător al Mănăstirii şi Părinte al lor.
Pentru activitatea culturală desfăşurată de Arhim. Macarie Motogna, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a conferit stareţului mănăstirii una din cele mai importante distincţii ale Episcopiei – „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

La final a fost oficiat un parastas după vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian, stareţii mănăstirii şi marele poet naţional Mihai Eminescu.

Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, judeţul Bistriţa-Năsăud, din părinţi dreptcredincioşi Victor şi Lucreţia, într-o familie cu şapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licenţiat în Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea şi doctor în istorie la Institutul „Gorge Bariţiu” din Cluj-Napoca, cu lucrarea Monahismul ortodox din Maramureş şi Transilvania Septentrională.
La vârsta de 15 ani a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. În 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie, fiind dus sub mantie de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În 24 iunie 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit. A trecut prin toate ascultările monahale, iar în 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu